Százhúsz új munkahelyet teremt az új nyomdaüzem Békéscsabán

22.09.2017

Az M-Flexilog Kft. csabai üzemavatóján a Marzek családot három generáció képviselte. Helga Marzek­ kereskedelmi tanácsos asszony­ (az alapító család 3. gene­rációja), dr. Johannes Michael­ Wareka (4. generáció), Alexander Schneller Scharau­ mérnök és Stefanie­ Wareka­ asszony (mindketten az 5. ­generációból). Mindez­ azért is fontos, mert őrzik,­ ápolják és továbbviszik a családi hagyományt, Békéscsabán is.

A megyeszékhelyi üzem ünnepélyes megnyitójának napját nem véletlenül tették tegnapra. Helga Marzek ugyanis éppen szeptember 14-én ünnepli a születésnapját. Mondhatjuk úgy, családjától ezért egy korszerű, új üzemet kapott ajándékba. A Marzek­ flexibilis üzemét Békéscsabán, a Marzek Kner Packaging Kft. meglévő gyárának közvetlen közelében hozták létre, mely M-Flexilog Kft. ­néven üzemel. A zöldmezős beruházás egy 25 ezer négyzetméteres területet érint, és kiterjedt a 8500 négyzetméter alapterületű üzem megépítésére, továbbá a flexibilis csomagolóanyagok gyártására alkalmazott legmodernebb gépek beszerzésére.

A szakmai részről dr. ­Johannes Michael Wareka elmondta, az optimalizált munkafolyamat a teljesen automata színkeverő rendszer mellett magában foglal egy automatizált, 14 méter magas raktárat is, mely nyolcezer raklapnyi áru tárolására alkalmas.

A munkavégzés az élelmiszer-, illetve a gyógyszergyártásra vonatkozó legszigorúbb higiéniai biztonsági kritériumok betartása mellett történik. A többéves beruházási projekt teljes volumene meghaladja a 11 millió eurót, a beruházás nagy részét már sikeresen üzembe helyezték; ezzel lefektetve 120 új munkahely megteremtésének alapjait a régióban. Mivel ez a projekt kiemelt jelentőséggel bír a régió számára, a magyar kormány 3 millió euró összegű támogatásra tett ígéretet a ­Marzek Csoport számára, melynek nagy részét már kifizették.

A vállalat sikerkoncepciója: a legkorszerűbb gépparkkal, hatékony munkafolyamattal, legmagasabb minőségi szabványokkal, jól motivált és képzett munkavállalókkal, kedvező telephelyi költségek mellett kínáljanak növekedési potenciállal rendelkező termékeket a kereskedelmi és ipari ügyfelek számára Közép-Európában.

Dr. Johannes Michael Wareka­ nagy előnyként említette a szakértelmet, az odafigyelést, az egyéni ügyféligényeknek való megfelelést, a személyes ügyfélközelséget. Erre a család mindig is nagy hangsúlyt fektetett.

– A magyar csapat személyes elkötelezettségét és profi teljesítményét, továbbá a magyar és az osztrák csapat közötti tökéletes együttműködést a Marzek Etiketten+Packaging­ csoport már 2005 óta sikeresen működteti a békéscsabai Kner Nyomdában – ecsetelte a tulajdonos. Hozzátette, 2005. október 26-án – mely nemzeti ünnep Ausztriában – került sor a nagy hagyománnyal rendelkező Kner vállalat, a mai Marzek Kner Packaging Kft. akvizíciójára. Akkoriban 120 dolgozót foglalkoztatott és elavult gépparkkal rendelkezett az üzem. Az elmúlt 12 évben több mint 17 millió eurót fektettek be az innovatív technológiákba a meglévő üzem esetében, mellyel sok új, magas képzettséget igénylő munkahelyet teremtettek.

Ezenfelül további 11 ­millió eurót költöttek a flexibilis csomagolóanyag-gyártás ­céljából létrehozott új üzemre. Ma már a két korszerű üzemben több mint 350 dolgozót foglalkoztatnak, a forgalom pedig több mint háromszorosára emelkedett. Az export aránya az egy­kori 30 ­millió forintról mára százszorosára, azaz 3 milliárd ­forintra nőtt.

– A tetszetős csomagolás növeli a termékek értékét – magyarázta dr. Johannes ­Michael Wareka. – A csomagolás kommunikál, továbbá biztosan és információveszteség nélkül küld üzeneteket a gyártótól a fogyasztóknak. Nemcsak az értékesítési ponton történő megvásárláskor, hanem sokkal inkább a vásárlást követően, amikor többször is ránézünk a csomagolásra és megérintjük azt, egészen a fogyasztásig.