Miért jó 2016-ban nyomdásznak tanulni?

A nyomdászat – beleértve a hagyományosan vett nyomdaipari tevékenységeket, például a könyvgyártást, a reklámanyagok készítését és a modern csomagolóanyagok gyártását is – közel 20 000 embernek ad munkát ma hazánkban. Az iparágra egészséges gyártási környezet és a legmagasabb fokú munkabiztonság jellemző.

A folyamatos fejlődés generálta munkavállalók iránti igény (és a nemzetközi karriert választó nyomdászok kivándorlása) miatt keletkező űrt számítva, évente közel 500 új szakemberre van ma Magyarországon szükség. Ezzel szemben ma hazánkban Békéscsabán kívül csak Kecskeméten, Debrecenben, Egerben és Budapesten indul nyomdászképzés, évente néhány főnyi osztállyal. Nappali tagozatos, középfokú képzés pedig kizárólag Békéscsabán érhető el.

Az átképzett, más szakmákból érkező munkavállalóknál hiányoznak a szakmai alapok, más a látásmódjuk, legfeljebb felületesen ismerik a szakmát, annak is csak egy-egy kisebb szegmensét. Nyomdaipari cégeknek egyszerűbb, könnyebb és hatékonyabb felvenni képzett, nyomdaipari ismeretekkel rendelkező kollegákat, ezzel megtakarítva a betanulási idő többletköltségeit, a hatékonyság romlását és a minőség ingadozását.

Így, aki ma – különösen Békés megyében – a nyomdász szakma kitanulása mellett dönt, igen jó esélyekkel és gyorsan tud a képzés befejeztével elhelyezkedni.

Békéscsabán több, mint 50 éve folyik nyomdászképzés. Jelenleg a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola indít 4 éves nappali tagozatos szakközépiskolai és 2 éves OKJ-s nyomdaipari szakképzést. A jelentkezésről részletes információkat az iskola honlapján lehet olvasni.

Gyakori kérdések és válaszok

Miből áll a nyomdaipari szakképzés?

A képzés két fő szakiránya a kiadványszerkesztő és a nyomdai gépmester. A kiadványszerkesztő szakirány elsősorban a nyomdai grafikai állományok számítógépes feldolgozásával, nyomdai előkészítésével foglalkozik, míg a nyomdai gépmester a nyomdagépek kezelését végző vezetők szakmai tudását építi fel.

A legfontosabb tantárgyak közé tartozik az anyagismeret, a nyomdai technológia, és a nyomdagépészeti ismeretek. A képzés során a tanulóknak természetesen szakmai gyakorlaton is részt kell venniük, melyre többek között az egyik legmodernebb gépparkkal rendelkező békéscsabai nyomdában, a Marzek Kner Packaging Kft-nél is lehetőségük van.

Nehéz-e a szakképzést elvégezni?

Nem kimondottan. Legalább közepes képességű, szorgalmas diákok folyamatos tanulással könnyedén elvégzik az képzést. Az érdeklődés a legfontosabb!

Ha valaki jól tanul, lehet-e továbbtanulni?

Igen, jelenleg az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karán érhető el könnyűipari mérnöki képzés, melyen később választható a Nyomtatott média-, csomagolástervezés és technológia specializáció.

Mi teszi a nyomdászt igazán versenyképessé a munkaerőpiacon?

A nyelvtudás. Ha valaki beszél legalább egy idegen nyelven és van szakmai végezettsége, biztos, jó megélhetést talál.

Milyen munkarendben dolgoznak a nyomdászok?

Általában két vagy három műszakos munkarendben, természetesen a vonatkozó munkaügyi előírások (műszakpótlékok, kötelező pihenőidő) betartásával.

Milyen bérekre számíthatnak a nyomdászok?

A bérezés mindig képzettségtől és feladattól függő, de elmondható, hogy az iparági átlagbér bruttó 250 000 Ft / hó körül mozog, ami megyénkben is reális.

Van-e lehetőség előrelépésre?

Igen, akár a nyomdán belül is lehet gyártástechnológussá vagy minőségellenőrré válni.  

Veszélyes-e a nyomdász szakma? Kaphat-e ólommérgezést korunk nyomdásza?

Nem, ólom már 30 éve nincs a nyomdaiparban. A legkorszerűbb, számítógép vezérelte gépeken dolgoznak a kollégák, az iparágra egészséges gyártási környezet és a legmagasabb fokú munkabiztonság jellemző.